HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI**
Kazanılan Derece
Bu bölümden öğrenciler "HEMŞİRE" ünvanı alarak mezun olurlar.
Derecenin Düzeyi
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bu programa başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından yapılan YGS barajını aşan öğrenciler LYS-MF3 puanı ile kontenjan dahilinde hemşirelik bölümüne kayıt yaptırabilirler.
Önceki Öğrenmenin (formal in-formal non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Bölümde hem teorik hem de uygulamalı eğitim ilkelerine uygun olarak eğitim öğretim devam etmektedir. Ayrıca öğrenciler kayıt oldukları dersin içeriğine uygun olarak sosyal alan stajları yapabilir ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilirler.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Bu programdan başarı ile mezun olabilmek için öğrenci ders kataloğunda belirlenen zorunlu ve seçmeli derslerden 120 ulusal ve 240 AKTS kredilik ders alınması ve başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
Program Profili
Hemşirelik Bölümü hemşire yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Bölüm hemşirelik mesleği
ve genel kültür ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Program hemşirelik eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Böylece Hemşirelik Bölümü gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla toplumun sağlık bakım sorunlarını tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bu program mezunları KPSS'den gereken puanı almaları durumunda Sağlık Bakanlığı tarafından hemşire olarak atanmaktadır. Ayrıca özel sağlık kurum ve kuruluşlarında üniversite hastanelerinde ve diğer özel ve kamu kurumlarında ( MEB Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Savunma Bakanlığı vb.) hemşire olarak görev yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde ingilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla hemşirelik bilim alanı lisansüstü programlarında ve hemşirelik mezunu kabul eden diğer bilim alanlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler eğitim öğretim süreçlerinde tüm derslerden bir vize ve bir final sınavı olmak zorundadırlar. Ayrıca uygulamalı derslerde uygulama değerlendirmesi hem vize hem de final notuna eklenerek hesaplama yapılmaktadır. Uygulamalı dersin içeriğine uygun olarak kısa sınavlar sözlü sınavlar uygulamalı sınavlar etkinlikler projeler seminer notları değerlendirmede kullanılmaktadır. Uygulamalı dersler için uygulama değerlendirme formları bulunmakta olup her bir öğrenci için kriterlere uygunluk bu formlar üzerinden değerlendirilerek yapılır
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan başarı ile mezun olabilmek için öğrenci ders kataloğunda belirlenen zorunlu ve seçmeli derslerden 120 ulusal ve 240 AKTS kredilik ders alınması ve başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
Program Çıktıları
1 Sağlık politikaları, düzenlemeleri ve mevzuatla ilgili olarak hemşirelik rollerine ilişkin temel bir anlayış ve tutum geliştirir.
2 Hemşirelik ve diğer disiplinlerdeki kanıta dayalı kuramsal bilgiye ulaşarak hemşirelik eğitim, uygulama, araştırma ve/veya yönetiminde kullanır.
3 Araştırma temelli ve kanıta dayalı çalışmalar ile hemşirelik disiplininin gelişimine bireysel katkı sağlar.
4 Güvenli ve kaliteli hemşirelik uygulamalarını destekleyen yenilikçi bilişim ve/veya bakım teknolojilerini kullanır.
5 Kişisel ve mesleki gelişiminin bir parçası ve gereği olarak, yaşam boyu öğrenme, yaratıcılık ve eleştirel düşünmeyi benimser ve sürdürür.
6 En az bir yabancı dili kullanarak hemşirelik ve sağlık alanındaki gelişmeleri izler ve paylaşır.
7 Hemşirelik eğitim, yönetim, uygulama ve/veya araştırmasında, disiplin içi/disiplinler arası etkili iletişim ve işbirliği becerilerini kullanır.
8 Sağlığın geliştirilmesi, sürdürülmesi ve iyileştirilmesi amacıyla bireylere, ailelere, gruplara ve topluma güvenli, yetkin, şefkatli, etik, bütüncül, çevreye ve kültüre duyarlı hemşirelik bakımı sağlar.
9 Bireyselleştirilmiş, güvenli, kaliteli hemşirelik bakımına liderlik eder.