Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Hakkında
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Dersi 1990-1997 yılları arasında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Önlisans 1997-2016 yılları arasında Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Lisans Programının uygulamalı mesleki dersleri arasında yer almıştır. 14.02.2014 tarihinde Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Fakültemiz (ilgili tarihte Samsun Sağlık Yüksekokulu) Hemşirelik Bölümünde sekiz anabilim dalından birisi olarak kurulmuştur. Anabilim dalımız 1 profesör, 1 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 1 bilim uzmanı öğretim görevlisi ve iki araştırma görevlisi olmak üzere 7 öğretim elemanından oluşmaktadır. Öğretim elemanlarımız bölümün kuruluşundan itibaren III. Sınıf/5. yarıyılda verilen aynı isimli lisans dersini 2017 yılından bu tarafa Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği İntörn Uygulaması Dersini yürütmektedir.
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalımız lisans eğitiminin yanı sıra 2015 yılından bu tarafa Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalında Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği derslerini 2016 yılından bu tarafa ise Hemşirelik Anabilim Dalı altında açılmış olan Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora programlarını yürütmektedir.
Anabilim Dalı Öğretim Elemanları
Prof. Dr. Özen KULAKAÇ (ANABİLİM DALI BAŞKANI)
Doç.Dr. Ruveyde AYDIN
Doç. Dr. Nazlı BALTACI
Dr. Öğr. Üyesi Gülay AKMAN
Öğr. Gör. Atife ÇETİN
Arş. Gör. Nedime Gül DOĞAN ÖZDEMİR
Arş. Gör. Cansu KARADENİZ BENLİ
Lisans ve Lisansüstü Öğrenci Sayıları
Lisans: 140 (ortalama)
Yüksek Lisans: 10
Doktora : 4
Bilimsel Araştırma Alanları
-
Üreme Sağlığı
- Cinsel Sağlık Bakımı
- Toplumsal Cinsiyet
- Kadına Yönelik Şiddet
- Ebeveynliğe hazırlık
- Jinekolojik Kanserler
- Geleneksel, tamamlayıcı ve destekleyici uygulamalar
- Web tabanlı bakım uygulamaları
- Göçmen kadınlarda sağlık
Anabilim Dalı Eğitim Felsefesi ve Altyapısı
Anabilim Dalımızda eğitim “hemşire gibi düşünme ve davranmayı öğretme” ve öğrenci odaklı olarak düzenlenmektedir. Dersler öğrenmeyi destekleyici eğitim araçlarının (Doğum Maketleri Otomatik Yazılımlı Doğum Simülatörü Videolar ve Filmler) kullanımı ve uzman hemşire profesyonellerin (Laktasyon Hemşireliği, İVF Hemşireliği gibi) katılımıyla zenginleştirilmektedir. Lisans öğrencilerimize seçili becerilerde kliniğe hazırlık amaçlı laboratuvar uygulaması yapma fırsatı sunulmaktadır.Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliğine ilişkin lisans ve lisansüstü derslerin uygulaması Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Sağlık Bakanlığına bağlı Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı Klinik ve Polikliniklerde sorumlu öğretim elemanları ve klinik rehberler eşliğinde gerçekleştirilmektedir.
Metin yazarı: Prof. Dr. Özen KULAKAÇ
Metin oluşturulma tarihi: 12.10.2023