Omü Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Tarihçesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesinde hemşirelik eğitimi 39 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Üniversitenin 1975 yılında kuruluşundan yalnızca dört yıl sonra (1979) hemşirelik eğitimi başlamış ve halen gelişerek devam etmektedir. Üniversitemizde hemşirelik eğitiminin tarihçesi aynı zamanda ülkemizde hemşirelik eğitiminin pek çok gelişim aşamasını kapsaması nedeniyle önemlidir. Hemşirelik bölümünün tarihçesini yazmak önemli bir sorumluluk olduğu kadar mesleğin gelişmesine katkıda bulunan tüm meslektaşlarımızı yöneticilerimizi ve idari personelimizi onurlandırmak için bir fırsat olmuştur. Emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyor geçmişimizi kutlarken geleceğe umutla yöneliyoruz.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Meslek Lisesi
Üniversitemizde hemşirelik ilk olarak lise düzeyinde eğitime başlamıştır. Müdürlüğünü Nurşen Gökalp’in yaptığı okulun açılışında lisans mezunu 4 hemşire meslek dersi öğretmeni olarak yer almıştır. Sağlık Meslek Lisesi’nde 30’ar kişilik sınıflarda sürdürülen eğitim 11 yıl devam etmiş bu süreçte 300’ün üzerinde hemşire lise diploması ile mezun edilmiştir. Mezun edilen bu hemşireler Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesinin gelişmek için gereksinim duyduğu hemşire kadrosunun önemli bir bölümünü oluşturmuştur..
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Meslek Lisesi Öğrencileri (Fotoğraf, Dr. Öğretim Üyesi Sayın Birsen Altay'dan alınmıştır)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Meslek Lisesi Öğrencileri (Fotoğraf, Dr. Öğretim Üyesi Sayın Birsen Altay'dan alınmıştır)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Hemşirelikte 7 yıl devam edecek olan iki yıllık ön lisans eğitimine geçilmesi 1990 yılına rastlamaktadır. Üniversite düzeyinde eğitime geçişle birlikte öğretim elemanı kadrosunu oluşturmak üzere SML öğretmenlerinin ve hastanede çalışan lisanslı hemşirelerin lisansüstü eğitim almaları o zamanki yönetim tarafından desteklenmiştir. Sayısı 12’yi bulan bu öğretim elemanları hemşirelikte ön lisans eğitimini yapılandırmanın ve yürütmenin yanı sıra lise öğrencilerinin eğitimini, tamamı mezun olana kadar sürdürmüşlerdir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri, 1996 (Fotoğraf, Emekli Öğretim Görevlisi Sayın Perihan Kesin'den alınmıştır)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu
Samsun Sağlık Yüksekokulu 10 Ekim 1996 tarih ve 96/8665 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği, 2 Kasım 1996 tarih ve 22805 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumu arasında imzalanan 22/11/1996 tarihli İşbirliği Protokolü çerçevesinde 20 Mart 1997 tarihinde gerekli yasal işlemler yerine getirilerek kurulmuştur. Aslında bu karar hemşirelik eğitimi tarihinde bir dönüm noktasıdır denilebilir. İlgili kararla hemşirelik eğitimimin lisansa temellendirilmesi kabul edilmiş, lise düzeyinde hemşirelik eğitiminin süreç içerisinde sonlandırılacağına işaret edilmiştir. 14.02.2014 tarihinde Hemşirelik bölümü altında sekiz(8) Anabilim Dalı kurulmuştur. Bu anabilim Dalları Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Psikiyatri Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği ve Hemşirelikte Yönetim’dir. OMÜ Sağlık Yüksekokulu, 2013 (Şimdiki Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü, Ebelik Bölümü ile birlikte yüksekokulun açılışında kurulan ilk iki bölümden birisidir. Yüksekokul başlangıçta şehir merkezinde bulunan ve Sağlık Bakanlığınca Hemşirelik ve Ebelik Eğitimi için devredilen binada açılmış, açıldıktan 14 yıl sonra, 2011 yılında üniversitemiz Kurupelit yerleşkesinde yer alan yeni binasına taşınmıştır. Samsun Sağlık Yüksekokulu 2016 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüşene kadar hemşirelik eğitimi yüksekokul bünyesinde devam etmiştir. Bu süreç içerisinde bölüm başkanlığı görevlerini yürüten öğretim elemanları sırasıyla Birsen Altay, Perihan Keskin, Emine Güdek, İlknur Aydın Avci ve Özen Kulakaç’tır. 19 yıllık bu süreçte bölümün akademik kadrosu ve öğrenci kapasitesi gelişmeye devam etmiştir. Hemşirelik bölümü, sağlık yüksekokulumuzun fakülteye dönüştüğü 2016 yılında 7 öğretim üyesi, 4 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisinden oluşan kadrosuyla 527 lisans öğrencisine eğitim vermekteydi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Samsun Sağlık Yüksekokulu, 08/04/2016 tarihli ve 29678 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/8562 sayılı karar ile Sağlık Bilimleri fakültesine dönüştürülmüştür. Hemşirelik eğitimi halen Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında bölüm olarak eğitimine devam etmektedir. Hemşire akademisyenlerinin kadrosunun bölümümüze aktarılmasıyla öğretim elemanı kadromuz (2 profesör, 1 doçent, 6 doktor öğretim üyesi, 7 öğretim görevlisi ve 25 araştırma görevlisi) daha da güçlenmiştir. Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde görev yapan ilk bölüm başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç’tır. OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi dıştan bir görünüş, 2016 OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi dıştan bir görünüş OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi içten bir görünüş Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2016-2017 Dönemi mezuniyet töreninden bir fotoğraf
Lisansüstü Hemşirelik Programlarının açılışı
*Hemşirelik Bölümünün ilk Yüksek Lisans programı Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Halk Sağlığı Hemşireliği alanında açılmış ve 2006-2007 Eğitim Öğretim Güz Yarıyılında 3 (üç) öğrenci ile lisansüstü eğitime başlamıştır.
*2008 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans programı açılmıştır.
*2011-2012 yılında yine Halk Sağlığı Hemşireliği anabilim dalı öğretim elemanları tarafından Evde Bakım Hemşireliği Yüksek Lisans programı açılmıştır.
*2015-2016 eğitim öğretim yılı Bahar döneminde ise Hemşirelik Anabilim Dalı kurulmuş ve Hemşirelik Anabilim Dalında, Doktora, Tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimi için öğrenci kabulüne başlamıştır. Böylece Bölümümüz üç düzeyde (Lisans, Yüksek lisans, Doktora) Hemşirelik eğitimine katkı verir duruma gelmiştir.
*2016-2017 eğitim öğretim yılında Hemşirelik Anabilim dalı altında Doğum ve Kadın Hastalıkları hemşireliği tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programları hayata geçirilmiştir.
Bundan sonra temel amaç Lisans eğitiminde yer alan tüm anabilim dallarının lisansüstü programlarını Hemşirelik Anabilim Dalı bünyesinde açmak ve aktif hale getirmektir.
Metin: Prof. Dr. Özen KULAKAÇ