1. Uluslararası ve 21. Ulusal Öğrenci Hemşireliği Kongresi Gerçekleşti...

Yazar: hemsirelik | Tarih: 16 Mayıs 2023

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün düzenlediği ‘1. Uluslararası ve 21. Ulusal Öğrenci Hemşireliği Kongresi’ 11-12 Mayıs 2023 tarihleri arasında çevrimiçi ve ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir. Kongrenin bu yılki teması “Sürdürülebilir Kalkınmada Hemşirelik” olarak belirlenmiştir.
1.gün açılış konuşmalarında Kongre başkanı Öğrenci Hemşire Emre Şerefoğlu, Hemşirelik Öğrencileri Kongresinin, ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerde eğitimini sürdüren hemşirelik öğrencilerinin bilimsel, sosyal ve kültürel olarak gelişiminde etkili olması nedeniyle çok değerli olduğunu belirtmiştir. Ardından kongre başkanı Prof. Dr. İlknur AYDIN AVCI, bu yıl ki öğrenci hemşireliği kongresini kurtuluş meşalesinin yakıldığı ve milli mücadelenin ilk adımının atıldığı Samsun’da yüz yüze ağırlamayı planladıklarını fakat ülkemizin 10 şehrini etkleyip birçok insan kayba neden olan deprem nedeniyle kongreyi çevrimiçi olarak gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını ifade etmiştir. Ayrıca kongrenin bu yılki temasının “Sürdürülebilir Kalkınmada Hemşirelik” olduğunu belirtmiştir. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Afitap ÖZDELİKARA, toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlı öğrencilerin yetişmesini sağlamak adına bu kongrenin önemli olduğunu belirtmiştir. Sağlık İl Müdürlüğü, OMÜ prodüksiyon ve OMÜ hemşirelik öğrenci ve öğretim elemanlarının katkılarıyla hazırlanan ‘Geçmişten Günümüze Hemşirelik Kıyafetleri’ video gösterisi yapılmıştır.

‘Bizim Hemşirelerimiz Bizim Geleceğimiz’ adlı 2023 ICN Teması (International Council of Nurses - Uluslararası Hemşireler Konseyi)’ Dr. Öğr. Üyesi Özge ÖZ YILDIRIM tarafından sunulmuştur. İkinci oturum, Prof. Dr. Zuhal BAHAR tarafından “Sürdürülebilir Kalkınmada Hemşirelik başlıklı konferans ile devam etmiştir. Ardından Prof. Dr. Murat BEKTAŞ ve Öğrenci Hemşire Alperen Sekeler’in oturum başkanlığında, Prof. Dr. Süheyla ALTUĞ ÖZSOY (Kültürel değerler ile çevre tutumlarının ilişkisi), Prof. Dr. Yüksel ARDALI (Deprem sonrası süreçte çevre sorunları) ve Öğrenci Hemşire Özlem’in (Hemşirelik Öğrencilerinde Çevre Duyarlılığı) konuşmaları ile ‘Çevreye Duyarlı Hemşirelik Paneli’ gerçekleşmiştir. İlk günün son oturumu Prof. Dr. Yeliz AKKUŞ ve Öğrenci hemşire Emre ŞEREFOĞLU başkanlığında, Öğrenci Hemşire Berivan ERGÜN’ün (ÖHDER) ‘Hemşirelik Alanındaki Öğrenci Sivil Toplum Kuruluşlarının Sürdürülebilir Kalkınmadaki Farkındalıkları’ konuşması ile son bulmuştur.

Kongrenin ikinci gününün ilk oturumu Doç. Dr. İmatullah AKYAR, Öğrenci Hemşire Aylin Bakır’ın oturum başkanlığında ‘Depreme Hazırbulunuşluk’ paneli Doç. Dr. Mayumi Kako (Japonya’da Afet Hemşireliğinin Eğitimi ve Hemşirelerin Depreme Hazırbulunuşluğu) ve Dr. Öğr. Üyesi Perihan ŞİMŞEK’in (Depreme Dayanıklı Hastaneler) sunumu ile gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Emel EGE ve Öğrenci Hemşire Yaren Yaman’ın oturum başkanlığında gerçekleşen ‘Yoksulluk ve Açlıkla Mücadelede Hemşirelik’ başlıklı ikinci panelde, Öğrenci Hemşire İlknur Demizkazık ve Prof. Dr. Gülbu TANRIVERDİ Yoksulluk ve açlıkla mücadelede hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin kültürel yaklaşım ve duyarlılıklarından söz etmiştir. Üçüncü oturum Doç. Dr. İlkay BOZ, Öğrenci Hemşire Damla Yılmaz’ın oturum başkanlığında Türkiye (Prof. Dr. Nadiye ÖZER) , Bosna Hersek (Dr. Mirza ORUÇ) ve Malezya’daki (Prof. Datuk Dr. Hajjah Bibi Florina ABDULLAH) ‘Hemşirelik Eğitim Müfredatlarında Sürdürülebilir Kalkınmanın Yeri’ başlıklı panel ile sonlanmıştır.

Kongre boyunca eş zamanlı 16 oturumda 164 sözel bildiri sunulmuştur. Kongrenin son oturumu ‘En İyi Sözel Bildiri’ ile ‘Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Yarışması’, ‘Hemşirelik Eğitimi Materyali Yarışması’, ‘Cumhuriyet’in 100.Yılında Hemşirelik Fotoğraf Yarışması’, ‘Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları Poster Yarışması’ ve ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Hemşirelik Slogan Yarışması’ alanlarında birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödül belgelerinin takdim edilmiştir. OMÜ You Tube kanalı aracılığı ile Türkiye ‘deki binlerce Hemşirelik Öğrencisinin katılım gösterdiği kongremiz, kongre başkanları Prof. Dr. İlknur AYDIN AVCI ve Öğrenci Hemşire Emre ŞEREFOĞLU tarafından yapılan kapanış konuşmaları ile sona ermiştir.