"Sağlıkta Şiddet Çalıştayı" Gerçekleşti

Yazar: hemsirelik | Tarih: 29 Nisan 2021

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete dikkat çekmek, nedenlerini analiz etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla “ Sağlıkta Şiddet ve Nedenlerinin Sorgulanması” konulu bir çalıştay düzenledi. OMÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Sancak’ın başkanlığında ve OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan’ın moderatörlüğünde çevrimiçi düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal yaparken Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan da “Şiddetin Fizyolojisi” konulu bir açılış konferansı verdi. Ülkemizde kangrene dönüşmüş sağlıkta şiddetin milletimiz ve geleneklerimiz açısından asla kabul edilemeyecek gayri ahlaki ve gayri hukuki bir durum olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Bu çalıştayla sağlıkta şiddet konusunu masaya yatırmayı ve buradan çıkan sonucu rapora dönüştürmeyi hedefleyen ekibimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Çaıştayın düzenleme kurulunda Prof. Dr. İlknur AYDIN AVCİ, Prof. Dr. Sayın Özen KULAKAÇ, Prof. Dr. Burhanettin TATAR, Prof. Dr. Murat TERZİ, Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan ORAK, Dr. Öğr. Üyesi Figen ÇAVUŞOĞLU ve Dr. Öğr. Üyesi Faruk TAN; sekreteryasında Arş. Gör. Alaattin ALTIN, Arş. Gör. Mesiya AYDIN, Arş. Gör. Güven SONER, Arş. Gör. Ercan TUNÇ ve Arş. Gör. Tuba KAVALALI ERDOĞAN görev aldı.

OMÜ Youtube kanalından canlı yayınlanan birinci bölümün ardından, çalıştay oturumlarına geçildi. Samsun ilinde sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda görev yapan davetli sağlık çalışanları ile kapalı oturum şeklinde gerçekleştirilen oturumların biricisi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat TERZİ moderatörlüğünde ‘‘Sağlıkta Şiddetin Temelleri’’ başlığı altında yapıldı. Birinci oturumun tamamlanmasının ardından kısa bir ara verilerek aynı grupla ikinci oturuma geçildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özen KULAKAÇ moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturum ‘‘Sağlıkta Şiddet ve Kurumsal Stratejiler’’ başlığı altında yapıldı. Çalıştaya Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı, Başhekim Yardımcısı, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, Hekim, Hemşire, 112 Hizmetleri Uzmanı, Bilgi Sistemleri Personeli, Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi Görevlisi, Aile Hekimi, Aile Sağlığı Çalışanı, OMÜ Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi, Hastane Müdürü, Güvenlik Görevlisi, Sağlık Teknikeri, Pratisyen Hekim, Eğitim Hemşiresi, Sosyoloji Uzmanı, Hasta Hakları Birimi personeli olmak üzere sağlık alanında farklı görevlerde çalışan toplam 29 davetli katıldı. Çalıştayın kapanış oturumu Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur AYDIN AVCİ tarafından çalıştay özet raporunun sunumu, dilek ve temennilerin alınması ile tamamladı.