OMÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÜNİFORMA GİYME TÖRENİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı tarafından, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen 4’üncü Üniforma Giyme Töreni 24.04.2024 tarihinde gerçekleşti. Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 4’üncü Üniforma Giyme Törenine; Rektör Yardımcısı ve OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Afitap Özdelikara, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Oya Sevcan Orak ve Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu, Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları, akademik personeller, bölüm öğrencileri ve öğrencilerin aileleri katılım gösterdi.

“OMÜ Hemşirelik Bölümünden mezun olan öğrenciler akredite olan bir bölümden mezun oluyorlar.”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hemşirelik Bölümü’nün sayılı akredite olan bölümlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, “Bugün üniforma giyecek olan öğrencilerimiz zamanın nasıl geçtiğini anlamadan 4.sınıfa geçecek ve ardından mezuniyetlerini hep beraber yapacağız. 2024 Yılı itibariyle 1.sınıfa başlayan öğrencilerimizin ailelerinde de ayrı bir heyecan var. Göreceksiniz ki üç sene sonra hocalarımızın vermiş olduğu bilgiye hakim, bakım becerileri gelişmiş, hasta ve hasta yakınlarına empati yapabilecek yetenekte mezun olacaklar. Hemşirelik Bölümü hocalarımızın ne kadar özverili çalıştıklarına şahidim. Hocalarımız başarılı çalışmalarının yanı sıra üniversitemizin nadir akredite edilmiş bölümlerinden birini inşa etmişlerdir. Bu başarı öğrencilerimizin eğitimlerinde de yanmaktadır. OMÜ Hemşirelik bölümünden mezun olan öğrenciler akredite olan bir bölümden mezun oluyorlar. Bütün hocalarımıza verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyor ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Eğitimdeki kalitemizi tescillendirerek bugün öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirme gayretindeyiz”

Hemşireliğin insana dokunan bir meslek olduğunu dile getiren Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr.İlknur Aydın Avcı, “Üniforma aidiyet ve sahiplenme demektir. Öğrencilerimiz de bugün hemşirelik mesleğinin bir ferdi olmak için ilk üniformalarını giymenin coşkusunu yaşayacaklar. Bizim hemşirelik bölümümüz Türkiye’nin en öncü ve kaliteyi yakalamış bölümlerinden bir tanesidir. Eğitimdeki kalitemizi tescillendirerek bugün öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirme gayretindeyiz. Güçlü eğitim kadromuz kendini her gün geliştirmekte ve çağın gerekliliklerine uygun bir şekilde öğrencilerimizi yetiştirmektedir. Bununla birlikte üniversitemizin tüm imkânları öğrencilerimize sunulmaktadır. Mezunlarımız hem ülkemizde hem de ülkemiz dışındaki birçok alanda iş bulabilme ve en iyi şekilde çalışabilme fırsatlarını yakalamaktadır. OMÜ Hemşirelik bölümü Üniforma giyme töreni aynı zamanda öğrencilere verilen değerin bir simgesi olarak Türkiye’ deki ilk örneklerdendir. Türkiye’ye örnek olmanın gururunu sizlerle paylaşıyorum.” dedi.

“Hemşire olmayan birine hemşireyi tarif et dediğinizde ilk tanımlayacağı şey doğrudan üniforması olmaktadır” Üniformanın yüzyıllar içerisinde sembolleşmiş ikonik bir üniforma ve sembol olduğunu söyleyen Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr.Üyesi Seval Ağaçdiken Alkan, “Hemşire olmayan birine hemşireyi tarif et dediğinizde ilk tanımlayacağı şey doğrudan üniformasıdır. Aynı şekilde biz bu soruyu birinci sınıflar aramıza katıldığında doğrudan soruyoruz. Hemşire kimdir? Doğrudan üniformayı tarif ederek ve sonrasında rollerini/rumluluklarını tarifleyerek aramıza katılıyorlar. Bugün 2024 yılı 1. Sınıf öğrencileri için konuşmak gerekirse, son 10 aydır yoğun bir emekle buraya üniformalarını bir kimlikle bütünleştirerek aramıza katılmaya hazır şekilde şu anda burada bekliyorlar.” ifadelerini kullandı. Üniforma giyme törenine katılım gösteren 73 birinci sınıf öğrencisi, modern Hemşireliğin dünyadaki ve ülkemizdeki öncüleri olan Florence Nightingale ve Safiye Hüseyin Elbi’den mesleğe başlangıç ışığını almak üzere sahneye çıktı.

Törenin son bölümünde günün anlamını ifade eden resmi anı olarak üniforma giyiş belgeleri öğrencilere öğretim elemanları tarafından taktim edildi. 2024 yılı Üniforma Giyme Töreni, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. 1

7

9

10

32