“Madde Bağımlılığı ve Mücadele” konulu eğitimi gerçekleşti

Yazar: hemsirelik | Tarih: 22 Nisan 2021

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından “Madde Bağımlılığı ve Mücadele” konulu eğitim çevrim içi (on-line) olarak düzenlendi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Figen ÇAVUŞOĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı, moderatörlüğünü Arş. Gör. Alaattin ALTIN’nın yaptığı eğitim 19 Nisan 2021 tarihinde saat 10.30’te OMÜ Hemşirelik Bölümü öğrencileri ve öğretim elemanlarından oluşan 149 katılımcı ile gerçekleşti ve büyük ilgiyle katılım sağlanan bir program oldu.

Sayın Çavuşoğlu sunumda bağımlılık ZOR HASTA mı? Yoksa ANTİSOSYAL HASTA/ İYİLEŞMEZ mi? sorularıyla başladı ve ardından bağımlılığın tanımı, madde kullanım bozuklukları, mücadelede bağımlı bireylere, bırakma döneminde olanlara yönelik yapılması gerekenler, mücadele yaklaşımları konularını tartışmıştır. Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu bağımlılığın kronik bir beyin hastalığı olduğunu, iradesizlik olarak tanımlanmaması gerektiğini, yeniden başlama ve bırakma dönemlerinin bağımlılığın doğasında var olduğunu açıkladı. Ayrıca bağımlı bireylere yönelik madde kullanımının olumsuz yanlarını düşünerek, hayatlarına olan etkilerine odaklanmalarını, bırakmış olanların ise risklerini iyi tanımalarını ve bu risklerle etkin bir şekilde baş etme yöntemleri geliştirebilmelerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sayın Çavuşoğlu sunumunu “Başlama, Başladıysan Bırak, Bıraktıysan Başlama” mesajıyla bitirdi.

Eğitim, Dr. Öğr. Üyesi Figen ÇAVUŞOĞLU’nun katılımcıların sorularını cevaplaması ile sona erdi.