“Kahramanmaraş Merkezli Depremler: Samsun Deneyimi” Başlıklı Etkinlik Gerçekleşti…

Yazar: hemsirelik | Tarih: 24 Mart 2023

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü Sosyal Etkinlik Komitesi tarafından düzenlenen ‘‘Olmak Üzerine Konuşmalar” etkinlikleri bahar döneminde de devam ediyor.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özge ÖZ YILDIRIM’ın moderatör olduğu söyleşide Samsun UMKE Sorumlusu Harun BULUT, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ek Hizmet Binası Acil Çocuk Hemşiresi Şahika KOÇAK ve OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencisi/Paramedik Medine ŞENSES konuk edildi. “Kahramanmaraş Merkezli Depremler: Samsun Deneyimi” konulu söyleşi 23 Mart 2023 tarihinde saat 13.30’da çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Samsun UMKE Sorumlusu Harun BULUT, konuşmasına Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin amacı, yapılanması, afetlere hazırlık kapsamında yapılan tatbikatlar ve çalışmalardan bahsederek başladı. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde Samsun UMKE olarak sahada kurtarma deneyimlerini hemşirelik öğrencileri ile paylaştı. Depremin yaşandığı ilk zamanlarda Adıyaman’da iki kez gönüllü hemşire olarak görevlendirilen hemşire Şahika KOÇAK, o dönemdeki deneyim ve tecrübeleri dinleyicilerle paylaştı. Şahika KOÇAK “Hemşireler yalnızca tıbbi tedavi sunan bireyler değil, hastalara bütüncül yaklaşarak en iyi bakımı veren bireylerdir.” diyerek afetlerde bütüncül yaklaşımın, hümanizmin, ekip çalışmasının önemini vurguladı. Deprem nedeniyle Hatay’a görevlendirilen öğrenci hemşire/paramedik Medine ŞENSES ise zor koşullarda özverili bir şekilde çalışan sağlık çalışanlarının karşılaştıkları zorluklardan, depremden bir ay sonra bölgede sık görülen sağlık sorunlarından bahsetti. “Bilgi güçtür” diyerek aldığı hemşirelik eğitiminin önemini vurgulayan ŞENSES, saha da birçok gebe, çocuk, yaşlı bireylere hemşirelik bakımı sunduğunu belirtti.

Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencilerinden 205 kişinin katılarak ilgi gösterdiği etkinlik, konukların sorularının cevaplanması ve Dr. Öğr. Üyesi Özge ÖZ YILDIRIM’ın konuşmacılara teşekkür etmesiyle sona erdi.