Hemşirelik Eğitiminde Kültürlerarası Etkileşim Sempozyumu “Rengini Yansıt” Temasıyla Gerçekleşti

Yazar: hemsirelik | Tarih: 5 Haziran 2022

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından Uluslararası Öğrenci Ofisi, Hemşirelik ve Halk Sağlığı Topluluğu ile Toplumu Güçlendirme Derneği iş birliğinde düzenlenen “Hemşirelik Eğitiminde Kültürlerarası Etkileşim Sempozyumu” “Rengini Yanıt” temasıyla gerçekleşti. Sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı, çok sayıda öğretim elemanı ve farklı bölümlerde öğrenim gören OMÜ öğrencileri katıldı. “Kültürler farklı olsa da acılar ortak” Sempozyum 25 Mayıs 2022’de OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak’ın konuşmasıyla başladı. Orak, sempozyumun ortaya çıkışında Covid 19 pandemi sürecinde yaşanan farkındalıkların etkisinin olduğunu belirterek konuşmasına bu sürecin gelişim öyküsünü açıklayarak başladı. Çok yakın zamanda hayatımıza aniden girip birçok değişikliği ve acıyı beraberinde getiren Covid 19 pandemisinin tüm dünyanın kaderini ortak bir acıda birleştirdiğini, dünyada yerini dahi bilmediğimiz veya çok uzak olduğunu düşündüğümüz ülkelerdeki insanlarla farklı kültürlere sahip olunmasına rağmen çok benzer deneyimler yaşandığına dikkat çekti. Kültürler farklı olsa da acıların ortak olduğunu ifade eden Orak konuşmasında “Yaşadıklarımız, dünya üzerindeki tüm insanların bir tehdit olduğunda hissettiği korkunun bizim hissettiğimizden farklı olmadığını çok daha net fark ettirdi. Dünyanın farklı yerlerinde bir yakınını kaybetmiş olan insanların ölümle ilgili ritüelleri farklı olsa da yaşadıkları yas benzerdi. Sağlığını korumak için başvurduğu kültürel yollar farklı olsa da çare arama ihtiyacı benzerdi. Söylediği kelimeler, dilleri farklı olsa da duaların içeriği benzerdi. Öyleyse, asıl olan insan olmaktır ve bireysel farklılıkların, kültürel özelliklerin keşfedilmesi insanı anlamak yoluna hizmet etmektedir.” şeklinde konuştu. Açılışa OMÜ Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı kültürel duyarlılığın hemşirelik ve sağlık hizmeti sunan tüm meslekler açısından önemine ilişkin konuşmalarıyla katıldı. Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun öğleden önceki ilk oturumları Prof. Dr. İlknur Aydın Avci’nın “Evrensel İnsan Olma” konulu konuşmasıyla başladı. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Serap Güleç Keskin’in “Otantik Varoluş” konulu konuşmasıyla devam etti. İkinci oturumlar ise Prof. Dr. Özen Kulakaç’ın “Hemşirelik Eğitiminde ve Bakımında Çokkültürlülük” başlıklı konuşmasıyla başladı. Sempozyumun öğleden önceki programı Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak’ın “Kabul ve Hoşgörü” başlıklı konuşmasını yapmasıyla son buldu. “Yedi farklı kültüre sahip öğrenciler kendi kültürlerini tanıtan sunumlar gerçekleştirdi” Sempozyumun öğleden sonraki oturumları, 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Hemşirelik Bölümüne Erasmus + staj hareketliliği ile Kosova’dan gelen öğrenciler Liridona Mustafa ve Elvira İseni’nin kendi ülkelerinin kültürel özellikleri tanıtan sunumlarıyla başladı. Öğrencilerin sunumlarının ardından OMÜ Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerin kendi kültürlerinin özelliklerini yansıtan sunumları iki oturumda gerçekleşti. İlk oturum Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak ve Dr. Öğr. Üyesi Özge İşeri’nin moderatörlüğünde Hemşirelik Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Muhammad Lomanov’ un “Ahıska Türkleri Kültürünün Özellikleri”, Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Hamida Rahimoğlu’nun “Afganistan Kültürünün Özellikleri” ve Hemşirelik Bölümü Öğrencileri Arzygul Begençova ve Bayram Geldimyaradov’un “Türkmenistan Kültürünün Özellikleri” başlıklı sunumlarıyla gerçekleşti. İkinci oturum ise Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Gülay Akman’ın moderatörlüğünde Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Sidi Osman Muhammed’in “Somali Kültürünün Özellikleri”, Hemşirelik Bölümü Öğrencileri Ravan Halife ve Muhammed Our Oroud’un “Suriye Kültürünün Özellikleri” ve Hemşirelik Bölümü Öğrencileri Amenah Jooli ve Noor Nasem Taha Taha’nın “Irak Kültürünün Özellikleri” başlıklı sunumlarıyla tamamlandı. “Sempozyumda kültür festivali havası esti” “Rengini Yansıt” temasına uygun şekilde organize edilen sempozyum, hem bilimsel programıyla hem de kültürel bir festival havasıyla öğrenciler başta olmak üzere tüm katılımcıların ilgisini çekti. Yabancı uyruklu ve Türk öğrencilerin kültürlerini yansıtan geleneksel kıyafetlerle renkli görüntüler oluşturdukları sempozyumda, kültürlere özgü eşyalardan oluşan bir sergi de yer aldı. Gün boyunca Türk kahvesi ikram edildi. Ayrıca Afgan öğrenciler isteyen katılımcılara, kendi kültürlerinde gelinlerin ellerine yaptıkları gibi kınayla desenler çizdi.
Sunuculuğunu Öğr. Gör. Cansev Bal ve Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Najah Ahmed Ogleh’in yaptığı sempozyum, düzenleme kurulunu oluşturan ve programa katkı sağlayan tüm öğretim elemanlarına ve öğrencilere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile son boldu.