Halk Sağlığı Hemşireliği Dersinde “Okuryazarlığın Farklı Biçimleri: Sağlık Okuryazarlığı Ve Medya Okuryazarlığı” Etkinliği

Yazar: hemsirelik | Tarih: 18 Ekim 2021

“Okuryazarlığın Farklı Biçimleri: Sağlık Okuryazarlığı Ve Medya Okuryazarlığı”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Prof. Dr. İlknur AYDIN AVCİ, Doç. Dr. Birsen ALTAY, Dr. Öğr. Üye. Figen ÇAVUŞOĞLU ve Arş. Gör. Dr. Özge ÖZ YILDIRIM’ın yürüttüğü Halk Sağlığı Hemşireliği Dersi kapsamında “Sağlık Eğitimi ve Sağlığın Geliştirilmesi” konusunun işlendiği derse Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu Görsel ve İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü, Basım ve Yayım Teknolojileri Programı Öğretim Görevlisi Fatma Nur ALADA konuk oldu. Alada; Halk Sağlığı Hemşireliği dersini alan dördüncü sınıf hemşirelik öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlikte “Okuryazarlığın Farklı Biçimleri: Sağlık Okuryazarlığı ve Medya Okuryazarlığı” konulu sunumunu yaptı.

Sunumda: Medya halk sağlığı eğitiminde, yeniliklerin yayılması ve duyurulmasında, bilimsel gelişmelerin iletilmesi, toplumsa sağlık bilinci uyandırılması ve dolayısıyla sağlığın korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Hasta bireyler medyayı, deneyim paylaşımı, randevu alma, tahlil sonuçlarını görme, hastalığı ve doktoru araştırmak için; sağlık çalışanları, kendilerini tanıtma, meslektaşlarıyla iletişim kurma, araştırma yapmak için; sağlık kurumları, kampanya ve projelerini duyurma, tanıtım yapma, hastalıkları önlemek için kullanır. Sağlık okuryazarlığı insanların sağlıkla ilgili olarak günlük yaşamlarında karar almak, yaşam kalitelerini yükseltmek ve sürdürmek için sağlıklarını geliştirme ve hastalıklarını önleme amacıyla gerekli bilgisine erişme, anlama, değer biçme ve bilgiyi kullanmayı sağlayacak bilgi ve motivasyon olarak tanımlanmıştır. Medyada ve sağlık okuryazarlığı ile ilgili çıkan haberlerden örnekler vererek farkındalık yaratılan sunum öğrencilerin yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleşmiştir.