Belediyede Çalışan Erkek Personellere Verilen Eğitimin Kendi Kendine Testis Muayenesine Yönelik Sağlık İnançlarına Etkisi Projesi Gerçekleştirildi

Yazar: hemsirelik | Tarih: 21 Haziran 2023

Hemşirelik Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri Çağla GÜLER, Beyzanur DUVAN, Havva KARAYİĞİT, Havva KAYA yürütücülüğünde ve öğretim elemanları Dr. Öğr. Üye. Özge ÖZ YILDIRIM, Arş. Gör. Dr. Dilek ÇELİK EREN, Araş. Gör. Dr. Hatice UZŞEN, Dr.Öğr. Üye. Özge İŞERİ, Öğr. Gör. Dr. Merve KOYUN, Öğr. Gör. Dr. Cansev BAL danışmanlığında, “Belediyede Çalışan Erkek Personellere Verilen Eğitimin Kendi Kendine Testis Muayenesine Yönelik Sağlık İnançlarına Etkisi” isimli proje tamamlandı. Proje kapsamında Atakum Belediyesi’nde çalışan erkek personellere, Atakum Belediyesi eğitim salonunda 14 Nisan 2023 tarihinde Yozgat Bozok Üniversitesi, Akdağmadeni sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mehmet KORKMAZ tarafından “Testis Kanseri Ve Kendi Kendine Testis Muayenesi Eğitimi” verildi. Eğitimde erkeklerde sık karşılaşılan kanserler, testis kanseri, testis kanseri risk faktörleri, belirti ve bulguları ile kendi kendine testis muayenesi yer aldı. Eğitim sırasında testis maketi kullanılarak katılımcılara kendi kendine testis muayenesi uygulamalı olarak gösterildi ve proje ekibi tarafından hazırlanan ilgili materyaller katılımcılara dağıtıldı. Eğitim sonunda eğitimin etkinliğini artırmak amacıyla katılımcıların soruları yanıtlandı. Eğitim öncesi ve sonrası yapılan değerlendirmelere göre çalışma kapsamında uygulanan eğitim programının katılımcıların testis kanseri ve kendi kendine testis muayenesine yönelik sağlık inançlarını olumlu yönde etkilediği görüldü. Proje sonuçlarını, grup adına Çağla GÜLER, 11-12 Mayıs 2023 tarihinde OMÜ Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen 1.Uluslararası 21.Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi’nde sözel bildiri olarak sundu.